közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Vallásos tömegek Észak-Koreában

A Dzsucse ideológia és alternatívái

2017. szeptember 26. - Tari Zoltán

 

 

Észak-Korea évtizedek óta vezeti a világranglistát a vallási és politikai üldözöttek legnagyobb számával, és a bebörtönzöttekkel való kegyetlen bánásmód alapján elnyerte a legveszélyesebb régió címet is a beutazás szempontjából. Az amerikai jelentések ugyancsak hosszú ideje a keresztényüldözéseket vizsgálva toplistára kerülő államok közül első helyre pozícionálja Kim elnök elzárt államát. Ennek ellenére meglepő módon az országban hivatalosan többtízezres tagból álló protestáns és katolikus egyház is működik, valamint buddhista vallást gyakorlók is be vannak jegyezve szép számmal. Az állam hivatalos álláspontja szerint az országban vallásszabadság áll fenn. Kevéssé ismert azonban, hogy az ország többsége az állami propaganda által üzemeltetett Dzsucse (Juche) ideológiában hisz, mely ezáltal a világon létező vallások tekintetében jelentős helyet foglal el a hívők létszáma alapján.

 

Fotó: billionbibles.org

 

A dinasztia alapító Kim Ir-Szen (Kim Il-sung) által kifejlesztett állami propaganda, a Dzsucse lényege, hogy a koreai nép egységéért forradalmi lépéseket kell tenni, mely az önfenntartást tűzi ki célul. Az ideológia az önvédelmet helyezi az ország elsődleges feladataként, mely az ellenségektől (Japán, Dél-Korea, Egyesült Államok) kívánja megszabadítani a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot. Kim kommunisztikus diktatórikus rendelkezései hamar meghozták munkájának gyümölcsét: a koreai nép mögé állt és istenként kezdte tisztelni a kedves vezetőt. Az ideológia néhány fontos eleme komoly vallásos alapokkal bír, melyet Kim saját családjában tanult el keresztény nagyapjától. A keresztény vallás személyei idővel kicserélődtek a Kim család személyeivel és mélyebb spirituális jellegű tanok is bekerültek az ideológiába. A keresztény elem nem véletlen, mivel a huszadik század elején az egységes koreai királyságban erőteljesen jelent meg az új vallás és százezrek tértek át néhány évtized alatt.

 

A Dzsucse ideológiában az alapító Kim az Atya szerepét vette át, fia, Kim Dzsong-Il a Fiú helyére került, míg a Szentlélek helyére az egykori Kim atya felesége került. A mai állami hit fontos eleme a Dzsucse Szentháromság képének elhelyezése a lakás legszebb falán, és a kép előtti naponkénti tiszteletadás. Az ideológia a hivő halála után a nagy vezetőkkel való újbóli találkozást ígéri, illetve a nemzetben, mint közösségben való továbbélést. Az ideológia a mindenkori Kim leszármazottakban látja az ország egyetlen reményét, és a tanítás továbbvitelét. Az ideológiai szigort jelzi az a vélhetően kb. 120.000 bebörtönzött személy, akikről amerikai kutatók adnak becslést, valamint a kivégzettek felbecsülhetetlen száma. Ezekről a koreai kommunista párt néhai második embere, Csang Szong-tek tanúskodna, de 2013-ban a legifjabb Kim kivégeztette, mivel megkérdőjelezte a Kim család isteni voltát. A nagyapa és fia, a szentháromságból örök elnöki titulussal rendelkezik, és képeik másolata mellett az országban több ezer szobor, valamint bebalzsamozott kiállított holttesteik biztosítják jelenlétüket a hívek számára. A holttesteket kiállító helyet nap szentélyként is emlegetik.

 

 

Fotó: Asia News

Az ideológia szilárdsága és hosszútávú fennállása sokakban kételyeket vet fel, és talán nem valótlan azt állítani, hogy egyszer, akár hamarosan véget érhet a diktatúra. Ezt jelzi többek között a legifjabb diktátor paranoiás viselkedése és a kivégzettek nagy száma. Az utóbbi idők fegyveres fenyegetései, rakétatesztjei és kísérleti atomrobbantásai is jelzik, hogy a katonai diktatúra tart a Trump adminisztrációtól és megpróbálja katonai erejét hatásosan felmutatni. Egyes becslések szerint az országban lévő terror és éhezés sokakat fordíthatott a Dzsucse vallástól a hagyományos vallások felé, melyek Koreában a buddhizmus, a sámánizmus és az alig százéves történelemmel bíró kereszténység. Ezek az új vallásos koreaiak hitüket vélhetően titokban gyakorolják.

 

  

Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr512898970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása