közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Számi fesztivál az északi nyárban

Helyszíni riport Lákšjohka, Norvégia

2017. július 27. - Tari Zoltán

 

Negyedszerre került megrendezésre a Számi keresztények egyik legnagyobb fesztiválja, mely több mint 15 nemzet képviseletével és online közvetítéssel, minőségi módon mutatja be az őslakos népcsoport nyelvét, kultúráját, hitvilágát. A Számi Őslakosok Keresztény Központja (SÁRG http://laksjohka.blogspot.fi) által szervezett egyhetes zenei fesztivál legnagyobb számú közönsége Finnországból érkezik, illetve a TV7 Plus által finn nyelven is elérhető. (www.tv7plus.fi) Az idén július 18-23 között zajló konferencia kiemelt vendégei Izraelből, Asdódból érkeztek.

Fotó: Tari Zoltán

Az egyhetes rendezvény egy hatalmas, többszáz férőhelyes sátorban került megrendezésre, mely a skandináv országok hagyományosan közkedvelt nyári fesztiváljainak elengedhetetlen helyszíne. A nomád élményt a sátorkemping, a folyóparti szaunák, a sátorétterem és kávézó, a leveságyúkban készülő ételek füstje és a közeli iskolai szállás maradéktalanul biztosítja. A fesztivál Észak-Norvégia Finnmark nevű részén, a fjordok alatt a hegyvidékes Tana tartományban a Tana folyó partján, Arild és Ragnhild Måsø birtokán zajlik immár negyedszerre. A finnek program iránti lelkesedése a festői környezet és a közeli határ mellett az élő televíziós közvetítésnek, és a szervezők sorában lévő Tomi és Eeva Vartiainennek is szól.

 

A Vartiainen házaspár három évvel ezelőtt, az első fesztivál látogatásuk idején döntötték el, hogy a déli Helsinkiből Finnország legészakibb csücskébe, Nuorgamba költöznek, hogy segítsék a számi nép új központjának életét munkájukkal. A fesztivál évről-évre egyre több résztvevőt vonz, egyre több, és távolibb országokból. Az idei program kiemelt vendégei Izraelből érkeztek, és lelkipásztoruk vezetésével beszámoltak gyülekezeti munkájukról, amelyet Asdód környékén fejtenek ki. Egy másik távoli vendégcsoport Ugandából érkezett, akik egy 130 közösségből álló felekezet vezetőségi tagjaiból álltak. A lelkes afrikai delegáció pokrócokba csavarva próbálta átvészelni a hűvös hetet. A hőmérséklet több napon át 12 fokban maximalizálódott, és borús, esős idő volt az első két napon.

Fotó: T. Z.

A Jeges-tenger tövénél lévő Tana tartomány gyéren lakott vidék, és a délebbi területekről ide felszorított számi őslakosok területe. A nemzetközi szóhasználatban Lappföldnek hívják, de a saját elnevezésük alapján Sápmi. A réntartásból és lazachalászatból élő számik négy országban élnek dacolva a határokkal és történelmi kiszorításukkal. A Finnországban, Norvégiában, Svédországban és Oroszországban élő népcsoport saját ősi nyelvvel és kultúrával rendelkezik, önazonosságát próbálja a nehézségek ellenére fenntartani. Nyelvük a magyarhoz és a finnhez hasonlóan a finnugor nyelvcsaládba tartozik.

Fotó: T. Z.

 

A fesztivál megálmodója, Arild, norvég számi, aki látást kapott egy keresztény központ létrehozásáról az északi vidéken 25 évvel ezelőtt. Azóta sokan csatlakoztak ehhez a látáshoz, aminek gyümölcse ez a konferencia, és a tavaly kiadott Friddja nevű száminyelvű zenei album. Arild számos országban járt az őslakos népek felkarolása, bátorítása céljából. Legutóbb Grönlandon vett részt az inuit keresztények konferenciáján, ahonnan meghívott két résztvevőt idén is Norvégiába. Arild elmondása szerint munkájuk célja, hogy összekapcsolják és segítsék az északi nemzetek, népcsoportok megbékélését, megőrizzék a számik kultúráját, és bátorítsák az őslakos népek jogaiért való küzdelmét az egész világon.

Fotó: Tuulia Kaurala

A heti program napi három nagyobb blokkból épült fel, köztük étkezés és kávészünetek. A nagyobb zenei blokkok beszédekkel végződtek, ahol több ország lelkészei osztották meg gondolataikat. A számi zenekaron kívül, fellépett egy finn-norvég vegyes együttes, akik alkalmi módon álltak össze a rendezvény erejéig. A zenei részek öt különböző nyelven váltakoztak, és helyet kapott minden résztvevő nemzet a megnyilatkozásra. A zenei vezető, Linda Laukkonen finn állampolgár, svéd-finn anyanyelvű énekes, aki szabadidejében fizetés nélkül vezette hat napon keresztül alkalmi zenekarát és vezette tánccal énekkel a hideg ellenére lelkes közönséget.

 

Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9112694889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása