közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Megagyülekezetek alkonya

Kávéházi balraát Szöulban

2017. július 13. - Tari Zoltán

 

 

Alig telt el néhány hónap a dél-koreai elnökasszony botrányos perének és hatalomból való eltávolításának napja óta, és máris Észak-Korea kemény interkontinentális fenyegetéseitől hangos a sajtó. A két Korea különböző politikai fejlődésétől eltekintve van valami közös a félsziget országainak kulturális kódjában. Ez a közös kód pedig a vezető elit hatalomfétise, dinasztikus öröklése, és annak sebezhető, korrupt volta. A koreai elnökasszony eltávolítására barátainak és rajtuk keresztül egy szektának kiutalt vállalati támogatások és államtitkok kiszivárogtatása miatt volt szükség. Pák elnökasszony néhai apja több évtizeden át volt katonai diktátor a déli ország élén, és az ő idején jöttek létre azok a családi cégek (csebolok) és a szekta, amik között létrejöttek a korrupciós ügyek. Sajnos ez a vezetői minta nemcsak a politikában van jelen.

 

Fotó: Public Radio International

 

Az utóbbi években komoly társadalmi kríziseket átélő Koreai Köztársaságban található a világ legnagyobb gyülekezete, és az egy főre jutó legtöbb megagyülekezet is. A néhányezres kisebb közösségektől egészen a 800.000 fős gyülekezetig találunk templomokat Korea szerte. Az utóbbi idők válságai és botrányai ezeket a gyülekezeteket sem kerülték el. Ráadásul a problémák kísértetiesen emlékeztetnek a félsziget hatalmi elitjének játszámáihoz. A sort 2014-ben a legnagyobb közösség vezető lelkésze indította el. A Yoido Teljes Evangéliumi Gyülekezet, mely a pünkösdi mozgalomhoz tartozó megagyülezetek egyik prominens képviselője a világon, több mint hetven éve működik Szöul kormányzati negyedében, és sikere a koreai gazdasági fejlődés és csoda jelképe is. Vezető lelkésze, Dr. Cso Yong-ki három éve állt bíróság elé családjával nagymértékű sikkasztás vádjával. A fiának a gyülekezet adományaiból dollármilliókat juttató lelkész végül felfüggesztett börtönbüntetést kapott, míg fia börtönbe került. A gyülekezetet azóta utódja vezeti, ám Cso továbbra is emeritus lelkésze az egyháznak.

 

A következő botrányok más presbiteriánus gyülekezetek vezetőihez köthetőek, ám a modell ugyanaz: A hatalmi szál átruházása családtagokra, barátokra a közösség tudtán kívül. A legújabb hír a szöuli Myungsung Presbiteriánus Gyülekezet házatájáról érkezett, mely a legnagyobb kálvinista közösség a világon százezres tagságával. A korábbi vezető lelkész fiára ruházta át pozícióját a közösség beleszólása nélkül, és a közösség szabályzatainak ellenében, természetesen presbiteri megerősítéssel. A koreai megagyülekezetek vezetése a koreai családi gazdasági modellt (csebol) követi, mely modellként szolgált a Samsung cégcsoportok, a Hyundai és LG cégekben is.

Fotó: theatlantic.com

A probléma nem a többezres vagy tízezres tagsági kilépésekből következik elsősorban, mely ugyan érzékenyen érint gyülekezeteket, de ilyen nagy számok mellett mégsem jelent csődöt. A hosszútávú probléma a fiatalabb, és elsősorban fiatal középkorú generációt érinti. Az új tagok érkezése stagnál, az evangelizáció nem működik. Az egyházi vezetők hitelességének elvesztésével és sok tag kilépésével, létrejött egy nagy kritikus tömeg az országban, mely a bukott jobboldali elnökasszony leváltását követelte, és amely lassan hasonló követelésekkel fog előállni a gyülekezetekben is. Ez a fiatal generáció kimutathatóan szakított vagy szakítani fog keresztény szüleik szokásaival, egyháztagságával és politikai elköteleződésével. Egy nagy balra fordulást prognosztizáltak a hívő fiatalok politikai elköteleződésében. Közülük többen kis családias gyülekezeteket keresnek. A többszázával alakuló üzleti alapú kis létszámú kávéház gyülekezetek gyűjtik be ezeket a családokat.

 

Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4412661947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása