közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Boszorkányszombat az Államokban

Trump vallásos csoportok kereszttüzében

2017. március 27. - Tari Zoltán

Másodszorra rendezték meg idén azt a különös interneten meghirdetett protestáló rendezvényt Trump elnök ellen, melyben boszorkányok gyűjtenek követőket az amerikai elnök elleni protestáló szeánszhoz. Az egész amerikai kontinensen követőkre talált megmozduláshoz tengerentúlról is csatlakoztak, és célja az elnök bűbájjal való megkötözése és eltávolíttatása a hatalomból. Talán nem volt még vezető az amerikai történelemben, aki ennyire megmozgatta volna országának vallásos csoportjait, és megosztotta volna a közgondolkodást. Hogy mivel vívta ki boszorkányok ezreinek haragját, az könnyebben érthetővé válhat, ha megnézzük mely vallásos csoportok állnak az elnök mellett.

Kép: BBC

 

A március 26-án éjfélre meghirdetett szeánsz facebook oldalán pontos gyakorlati eligazítást adnak a Trump Tower előtti protestáláshoz csatlakozókhoz. A szeánsz lényege, hogy a boszorkányok bűbáj általi kötést helyeznek egyszerre egy időben az elnökre.  Ehhez a telihold előtti éjfél az ideális időpont, és néhány eszköz is szükséges. Michael Hughes író praktikus tanácsokkal is ellátta a csatlakozókat. Elmondása szerint a kötés nem ártalmas a célszemélyre, csupán megkötözi őt a mindennapi tennivalóiban, így gátolja őt például twitter üzenet küldésében, és abban, hogy másoknak vagy magának bajt okozzon. A kötés előidézheti, hogy az elnök egy sötét pincébe kerül, ahol nem okozhat további károkat senkinek.

 

A bűbájhoz különleges tárgyak használatát kérték az oldalon, például az elnök egy fényképét, és hamutartót, melyben a kép rituális elégetésre kerül. Ezenkívül mágikus eszközök használatát írták elő, melyek reprezentálják az alapelemeket, és egy narancsszínű gyertyát, mely az elnököt helyettesíti. Az internetes oldal üzeneteit a ’varázslatos ellenállás’ megjelölésekkel (hashtag) látták el. Az oldalnak több tízezres követői bázisa mutatja a rendkívüli felfokozott érdeklődést.

 

A boszorkánysereg ellentábora az amerikai evangéliumi konzervatív keresztény blokk, akik az első felhívástól szellemi háborút hirdettek a szeánsz csoport ellen, és úgynevezett imapajzsot vontak fel az elnök köré. Az elnököt a választási kampányban végig támogató keresztény lelkészek hada vette védelmébe, és hirdettek imakampányt országszerte. Az ügy odáig is elment, hogy az utcán demonstráló boszorkányok szembe találták magukat az imádkozó hívőkkel. A harc jövőbeli kimenetele kérdéses, és izgalmas pontja lehet a politikai fejleményeknek.

 Fotó:Observer

A boszorkány demonstrálók elmondása szerint céljuk Trump megállítása, és a Fehér Házból való mágikus eltávolítása. Üzenetükben kifejezik, hogy meg akarják állítani a szabadságjogok eltiprását, a törvények megváltoztatását, és a gyűlöletbeszéd terjedését. A keresztény ellentábor kiállása az elnök mellett viszont pontosan a konzervatív életmodell visszaállításának ígérete miatt olyan erős, és kevéssé veszi figyelembe az elnök egyébként nem teljesen kereszténynek látszó korábbi életvitelét és megnyilatkozásait.

 

 

 

Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr3312374139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dunántúli gyerek 2017.03.27. 21:57:37

szóval notmális polgárok vs. elmebetegek

business as usual
süti beállítások módosítása