közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Rituális, előre megtervezett gyilkosság áldozata lett a vezető

Igen, a csimpánzoknál (18+ tartalom!)

2017. február 01. - szerker

Téma az antropológia határán - gyilkos csoportdinamikát írtak le az Iowai Állami Egyetem kutatói, méghozzá nyugat-afrikai csimpánzok között, a megfigyelésre szenegáli Fongoli területén került sor. Az eredmény mind az emberi társadalmak rendszerszintű vizsgálata, mind pedig teológiai-teremtéstani szempontból izgalmas: egy csimpánz-közösség tagjai vélhetően - és egyszerűen - fellázadtak egykori csoportvezetőjük ellen, aki pozíciójából való letaszítást követően vissza kívánt térni a hatalomba.

chimpkill_1.jpg

                                                                                                    (Fotó: http://www.all-creatures.org/)

A cikk részletezi a folyamatot: a valódi zsarnokként viselkedő egykori vezér béta-hím alattvalójával szövetségben tudta megőrizni hatalmát, ám a "beosztott" meggyengülésével a csapatban élő, fiatal hímek átvették az irányítást. Ezt követte a rituálisnak nevezhető gyilkosság - vélhetően előre megtervezett helyszínen, egy nyílt területen. A hímek eszközök: botok és kövek segítségével mértek iszonyatos erejű, agresszív ütéseket az egykori "zsarnokra".

Ami igazán érdekessé teszi az egyébként rendkívül ritka, csimpánzok közötti, csoporttagokra irányuló gyilkosságot: annak különösen brutális jellege. A majmok ugyanis eszközeikkel összezúzták a vezérhím végbélnyílását, valamint darabokat haraptak ki a tetem húsából - a legnagyobb mennyiséget maga az áldozat anyja fogyasztotta. A kannibalizmust semmilyen "természetes" ok nem magyarázza, az évnek ebben a szakaszában bőséges az élelem a szenegáli területen, nincs feljegyezve agresszióra indokot adó túlszaporulat sem.

szerker

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr712174206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása