közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Skandináv egyházak válságban

Ki marad a végén?

2017. február 10. - Tari Zoltán

 

Az Észak-Európai államok népességének többsége történelmileg a protestáns kereszténységhez tartozik, amely a Lutheri reformáció által kialakult kegyességet követi. Az Evangélikus Egyház Európa északi területeinek a vezető vallása, mely törekszik a helyi állammal a lehető legszorosabb és kiegyensúlyozottabb együttműködésre. A skandináv államokban ennek megfelelően beszélhetünk államegyházakról, melyek az egyházadót az állami adórendszeren keresztül szedik be automatikusan megkeresztelt tagjaiktól. A tízmilliós Svédországban az államegyházhoz tartozók száma 6,2 millió fő, tehát hatvan százalék feletti a svéd népesség egyháztagsága. A többi északi államban is hasonló a tagság aránya, viszont az elmúlt években drasztikus változásokat jeleznek a mutatók.

 

Fotó: kyrkanstidning.se 

A skandináv életstílus fontos alappillére a protestáns kegyesség, aminek hatására kialakult a letisztult, egyszerű életvitel, a munka tisztelete és a szorgalom. A zord természeti környezet a másik kultúra alakító tényező, mely megköveteli a kemény és pontos munkavégzést, az alapos tervezést és a természet szeszélyeinek kiszolgáltatott létbe való beletörődést. A skandináv emberek ennek megfelelően szeretik az egyszerű, csendes, kevéssé kirívó dolgokat, a letisztult színeket, a visszafogottabb véleménynyilvánítást. Gondolkodásukban hosszútávra előre terveznek, és a biztonságot mindennél nagyobbra tartják. A korrupció aránya a legalacsonyabb ezekben az államokban, mivel az állam, az egyházak és a civil társadalom is törekszik a minél átláthatóbb pénzkezelésre.

 

Az utóbbi évek statisztikái vészjósló adatokat hoznak az ötszázéves Lutheránus blokk egyházaiban. A svéd egyházat a tavalyi évben rekordszámú, 80.377 fő hagyta el. Ez utóbbi adat a duplája korábbi években kilépők számának. Az egyházat elhagyók nagy száma minden északi országra jellemző, és a háttérben médiabotrányok és a hagyományos társadalmi értékek változásai állnak. A tavalyi távozások oka főként a médiában megjelent  egyházi visszaélések voltak, melyben beszámoltak magasrangú egyházi vezetők külföldi luxusutazásainak részleteiről és hihetetlen magas kiadásairól. Hasonló botrányok a finn  közéletet is megrázták, amikor  finn egyházi vezetők elhagyott számláit találták meg nagytételekben vásárolt alkohol termékekről. Ez utóbbi pikantériáját az adja, hogy a finn egyházak zéró toleranciát tanúsítanak az alkoholfogyasztásra, mely különösen a lekészek számára irányadó elvárás.

 

A skandináv egyházak az utóbbi években az újonnan elfogadott állami törvények által keltett új helyzetek harmonizációjánál is nehéz kérdésekbe ütköztek. A norvég állam által elfogadott melegházasságról szóló törvény a norvég állami egyházra is nyomást helyezett az egyház státuszánál fogva. Több évig tartó tárgyalásokat követően idén a norvég egyház elfogadta a melegpárok hivatalos templomi házasságáról szóló határozatot. A melegházasság egyházi bevezetéséről szóló vita a finneknél is terítékre került az utóbbi években, és a téma felvetését követően, azonnal ezrek fejezték ki véleményüket az egyházból való azonnali kilépésükkel. A finn evangélikusok megosztottak a kérdésben, és a püspöki kar vezetőjének nyilatkozata szerint egyetlen papot sem fog a finn egyház melegpárok megáldására kötelezni. A helyi vezetők döntésén múlhat az áldás a jövőben, amennyiben az elhúzódó vitákat követően döntés születhet.

 Fotó: Finnleaks

Hasonló viták bontakoztak ki az utóbbi években a menekültek érkezésével párhuzamosan az ökumenikus kérdésekről. Egyre több lelkész nyilatkozott a médiában svédeknél és a norvégoknál egyaránt pozitívan a muszlim vallásról, és fejezte ki hitét afelől, hogy a keresztények, zsidók és muszlimok istene egy és ugyanaz. Több gyülekezet szerepelt a hírekben, ahol eltűntették a kereszteket és egyéb keresztény vallási szimbólumokat a muszlim érdeklődők és betérők nagy száma miatt. Az egyik finn templom a kereszt helyére a szentháromság szimbólumát helyezte el közepén a mindentlátó szemmel. Az egyház nyilatkozata alapján azonban csupán belső felújítás történt a templomban, és a kereszt egy másik falra került át. A kérdés csupán az, vajon hányan hisznek majd efféle  magyarázatoknak a jövőben?

 

Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr2712248038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása