közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Vallási fesztivál vagy elnöki beiktatás?

A szuperhatalom áldáskérői

2017. január 22. - Tari Zoltán

Talán kevesek lepődnek meg azon a tényen, hogy az amerikai elnökök beavatásán rendszerint jelennek meg ismert vagy kevéssé ismert prédikátorok áldásért imádkozva az elnökért és az Egyesült Államokért. Az amerikai kultúra része a puritán-evangéliumi gyökerekből táplálkozó kegyesség, amely meghatározó az ország történelmében és szerves része a politikai elit életének. Az állam és vallás effajta egybeszövődése kevéssé értelmezhető a szekuláris Európából, viszont nem hagyható figyelmen kívül a tengeren túli közéletből. Trump elnök úr beavatási hétvégéje hemzsegett a vallási elemektől, és a különböző egyházak képviselőinek megnyilatkozásaitól.

 

Az elnöki eskü az ünnepi hétvége legfontosabb eseménye, amely nem feltétlenül vallási eseménynek számít. Trump eskü ceremóniája vallási szempontból is több újdonságot hozott a korábbi 44 elnök beiktatásához viszonyítva, azonban több eleme hagyományosnak mondható. Az egyik feltűnő elem az áldást kérő lelkészek nagy száma volt. Az eskü előtti felvezetést rekordszámú vallási vezető közreműködése adta, nem beszélve két vallásos kórus szerepléséről. A hat lelkész, illetve vallási prominens áldáskérő imája meghatározó hangsúlyt adott az új elnök különös vallási kötődésének. E kötődés azonban több kérdést vet fel, ha megnézzük, kik is az imádkozók.

 

 

(Fotó: religionnews.com)

 

Az imádkozók sorában különösen hat Paula White lelkésznő szereplése több szempontból is. Az első lelkésznő az amerikai történelem során, aki elnökre kérhetett áldást. Az elnökről felröppenő híresztelések hemzsegnek a nőket megalázó cselekményektől, mely annak a fényében érdekes, hogy az amerikai keresztény lapok egytől egyig az elnökhöz legközelebb álló személyként emlegetik White-ot, a first lady után természetesen. A sztár televízió evangélista alapítója több sikeres megagyülekezetnek, mely több tízezres tagsággal bír. Tanításában követi a hagyományos amerikai karizmatikus-evangelikál irányzatot, mely a jólétet helyezi teológiai oszlopainak egyikeként. A hívő ember eszerint jólétre, bővölködésre hivatott. White jelenleg a New Destiny Christian Center gyülekezet vezető lelkésze a Florida állambeli Apopkában, és Trump evangelikál ( nem evangélikus!) tanácsadó testületének elnöke. James Dobson híres amerikai szerző szerint Trump-ot White vezette hitre az elmúlt évben.

 

A ceremónia szereplői között megtalálható még a California állambeli Simon Wiesenthal Központ elnöke, Marvin Hier rabbi is, aki imádságában külön kiemelte a zsoltárénekből Jeruzsálemet, akire emlékezni kell. A rabbi kapcsolódása az elnöki kampányhoz az elnök lányának, Ivanka Trump-nak köszönhető, akinek férje, Jared Kushner a Chábád Lubavich mozgalom tagja. Ivanka házassága előtt betért a zsidó vallásba, és családjával erőteljes támogatója zsidó szervezeteknek. Ivanka a beavatásra rabbi engedélyezésével utazott el, mivel a program végén a Sabbat beállta után kényszerültek utazásra.

(Fotó: religionnews.com)

 

A két áldáskérő mellet egy katolikus érsek, Timothy Dolan, és további három evangelikál prédikátor kapott meghívást a közreműködésre. Az afroamerikai jóléti evangélium tiszteletes, Wayne T. Jacksont követte Samuel Rodriguez, a spanyolajkú közösségek képviseletében, és Franklin Graham tiszteletes, aki a híres evangélista, a Budapesten is látogatást tett Billy Graham fia. Graham beszédének spontán része volt, hogy említést tett a beiktatáskor eleredt záporról, mely állítása szerint a Bibliában az Isteni áldás, (és legitimáció) jele. A beavatási hétvégét a szombati nemzeti imatalálkozó követte, mely ugyancsak bővelkedett vallási vezetőkben, felülreprezentálva az evangéliumi keresztény tömböt.

 

 Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr8512145165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása