közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Elnöki vizit Szentföldekre

Jeruzsálembe kerülhet a nagykövetség

2017. május 09. - Tari Zoltán

Számos híresztelés kelt útjára Donald Trump amerikai elnök beiktatása óta Izraelhez és a zsidósághoz való kötődését illetően. Elsőként az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való azonnali átköltöztetéséről cikkeztek a lapok, találgatva annak lehetséges idejét. A hírt később cáfolta a média, visszalépésről beszélve. Április végén az elnök bejelentette hivatalosan is első külföldi útján Izrael meglátogatását. A dátum is sokat mondó, mivel a látogatás az Izraelben évente megünnepelt Jeruzsálem nap előtti napra esik, ami azért is jelentős, mivel az ősi zsidó főváros idén ötven éves évfordulóját ünnepli. A hatnapos háborúban megszerzett óvárossal együtt Jeruzsálem a zsidóság tapintható szellemi központjává vált újra.

Fotó: theconservativetreehouse.com

 

A nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezése látszólag egy egyszerű technikai kérdés, ám amint a kampányból kiderült ez egyúttal az oszthatatlan zsidó főváros irányába tett rendkívüli jelzés. Az elnöki látogatás során Trump Szaúd-Arábiába és a Vatikánba is ellátogat, tiszteletét téve muszlim és keresztény vezetőknél is. Az izraeli látogatás Betlehemben Mahmud Abbasz palesztin elnökkel való tárgyalással is kiegészül. A Közel-Keleti helyzet békés irányba való terelése egy újabb amerikai vezetőt fog kihívás elé állítani.

 

Trump május hónapot emellett az amerikai zsidó kulturális örökség hónapjának nevezte el, és ünnepségsorozatra hívta az amerikaiakat. Az elnök két tanácsadójával, vejével, Jared Kushnerrel, és lányával, Ivanka Trumppal ünnepli családi körben az amerikai zsidó telepesek örökségét. Ivanka Trump, akire az igazi first ladyként tekintenek, férje hatására tért át zsidó vallásra, és Chabad Lubavich Mozgalom aktív támogatója.

Az elnök zsidósággal való rendkívül jó kapcsolatát lánya mellett az evengéliumi-karizmatikus kereszténységgel való szoros támogatói háttere is meghatározza. A különböző, cionistának is nevezett keresztény gyülekezetek és szervezetek erőteljesen kiállnak Izrael Állam mellett a Bibliai próféciákra hivatkozva, és sürgetik, illetve támogatják a Harmadik Szentély felépítését. Több csoport kifejezte, hogy az elnök az új Cyrus perzsa király, aki a Szentírási történetben engedélyt és támogatást adott a zsidóságnak a Szentély újjáépítésére i.e. 586-ban.

 

Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr812494199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.11. 16:24:31

"cionistának is nevezett keresztény gyülekezetek"

Ez így félreérthető. Ne keverjük a keresztény cionizmust, ami egy újprotestáns áramlat a politikai cionizmussal, ami egy zsidó nacionalista áramlat.

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2017.05.11. 16:38:41

Azon tűnődöm hogy van e lényegi különbség a kettő között. Nem nagyon találok.

Jakab.gipsz 2017.05.11. 17:08:35

@MaxVal BircaMan HJCD:

Szegény naiv és hiszékeny Ivanka, sajnos teológiai ügyekben kevésbé jártas.

Talán ha egy kicsit körültekintőbb, talán más képen is dönthetett volna.

A világ hatalmasai pedig jobban tennék, ha teológiai ügyekben körül tekintőbben járnának el, mint ahogyan ma.
Ma sajnos túlságosan felületesen kezelik, azokat a dolgokat amelyeket, egy kor minden nép hatalmasai komolyan vettek pedig a maiaknak is komolyan kellene venniük.

Mint például a cionizmus ellenes Neturei Karta papjainak (ök az igazi zsidó papok, a Templom Őrzői), intelmeit, komolyan vette Netanjáhú amikor megfújták a New York-i papok a sófart, nagyon helyesen.

Ezért alakulnak szerencsétlenül a dolgok.

2017.05.11. 18:01:05

Izrael mai zsidó lakossága kazár, azaz egy olyan türk népcsoport, akik azért vették fel ezt a vallást, hogy egyben tudják tartani a sok országba szétszéledő menekülteket, akik a cár elől menekültek Nyugatra. Amerika esküdt ellensége a e civilizáció előtti civilizációknak, ám a kazárok és az indiánok között ilyen értelemben különbség nincs! Ám a kazárok zsidók lettek, amiben nemzetként határozták meg magukat és visszatértek (ilyen értelemben sosem volt) őseik földjére abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy az igazi zsidók=palesztinok elmuszlimosodtak. Trump zsidóbarátságának oka az lehet, hogy a középkorban bankármaffiákká fejlődött dinasztiák mára magáncégformában birtokolják az USA-t. Az igazi zsidó papok szemében ezek a kazárok olyanok lehetnek, mint a mai magyarok az igazi magyarok szemében. Pláne akik most a politikában magyarkodnak lényegében folyamatos bizonyítékot szolgáltatnak, hogy semmit sem értenek a magyarság lényegéből. Pont ezt teszik a nemzetközi zsidó maffiák, akarom mondani nemzetközi zsidó szervezetek és maga Izrael Állam is.

Jakab.gipsz 2017.05.11. 18:48:31

@Holo Qi:

Tetszetős elmélet, de csak egy elmélet a sok közül, nincs perdöntő bizonyítékod, olyan amely minden kétséget kizáró és egyértelmű. Például olyan elmélet ami megalapozza és igazolja, hogy miért vegyük komolyan Isten fogalmát, vagy a miénket meghaladó ámde számunkra sem elérhetetlen, felsőbb rendű intelligencia fogalmát, tehát valami olyan, ami valóban progresszív és egyben katartikus élménnyel is szolgálhatna.

Alick 2017.05.11. 20:53:47

@Holo Qi: Ja az askenázik még csak nem is sémiták.

gzeevi 2017.05.13. 08:26:40

@Holo Qi: Rengeteg hülyeséget hordtál itt össze, ezt a kazár-mantrát már el kellene hagynod, ha nem akarod magad lejáratni.
1. A "Naturei Karta" jelentése: a város őrzői, nem a templom őrzői. Szinte valamennyien az egykori Magyarországról származtak el 170 évvel ezelőtt, Máramarosról, Szatmárról. Tehát, ha teóriád igaz lenne, akkor éppen ők az igazi "kazárok", nem pedig az átlag izraeliek.
2. Az ókori Izrael lakosságából kb 2 milliót deportáltak a rómaiak Európába. De a függetlenségét vesztett országban nem szűnt meg a zsidó jelenlét - a jeruzsálemi, hebroni, cfáti, tibériási zsidónegyedek az utóbbi 2000 évben folyamatosan lakottak voltak, Galileában zsinagógák épültek a 3-ik, az 5-ik században, az abc-t kidolgozták Tibériáson a 5-ik században. Hol voltak még akkor a kazárok??
3. A 7 magyar honfoglaló törzs létszámát 600 ezerre becsülik, hozzájuk csatlakozott 3 kazár törzs, a kabarok, akik pont azért váltak ki Kazáriából, mert nemzedékekkel azelőtt felvették a zsidó vallást. Kétszámuk 100 ezer lehetett. Amikor főnökük, Aba Sámuel, megkérte István nővérének a kezét, feltételül szabták neki, hogy térjen át a kereszténységre. Így lehetett ő a harmadik magyar király. Népe, az Abák is áttértek, még évszázadokig szerepeltek a magyar történelemben, fakvaik neve (Aba-...) máig fennáll. Ha feltételezzük, hogy a kabarok fele áttért, fele nem, akkor a zsidó-kazárok 50 ezren lehettek. A világ zsidósága akkor 4 és fél millióra volt tehető, azaz, a kazár-zsidók ennek 1%-a fölött voltak valamivel. A 99%-tól eltekintsz?
4. A mai Izrael kakosságának kisebbik fele askenáz, nagyobbik fele szefárd és más keleti eredetű zsidó. Ugye, nem gondoljuk azt, hogy a Spanyolo-ból kiűzött, Észak-Afrika arab országaiban és a Balkánon lelelepült zsidók (ezek a szefárdok, még Mo-ra is eljutottak, pk Miskolcon külön szefárd zsinagóga is volt), és akiknek utódai Izraelbe vándoroltak - kazárok lennének? Vagy a száz-százezres létszámokban Izraelbe menekülő perzsa, jemeni, iraki zsidók, akiknek ősei még a babiloni száműzetéskor kerültek oda? Izrael egyik államelnöke 11-ik bennszülött nemzedék, a fentiek majdnem mind eredeti héber családnevekkel rendelkeznek - ezek kazárok??
Ne tedd magadévá az olcsó, hazug propagandát.
süti beállítások módosítása