közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Elnök a sámánszekta fogságában

Elvarázsolt dollármilliók

2017. március 09. - Tari Zoltán

Bizonyára senki nem gondolta volna még néhány évtizede sem, hogy a Koreai Köztársaság élén valaha majd egy sikeres hölgy fog állni. És bizonyára azt sem, hogy az egykori katonai diktátor lánya néhány év után egy különös botrányba bukik majd bele, aminek a szálai a szüleiig vezetnek vissza és a modern Korea problémáit egyesítik. Pák Gün-hje elnökasszony 2013-as beiktatása után 2017 tavaszán közjogi felelősségre vonás alá kerül, melynek közvetlen előzménye az a megatüntetés sorozat, ahol fiatalok milliói követelték lemondását heteken keresztül.

Fotó: reuters

A botrány kipattanása és a vádemelés közötti tüntetések első ránézésre fiatal felnőttek elégedetlenségi megnyilvánulásai voltak egy folyamatos gazdasági növekedést mutató országban, ahol a növekedés erőltetett volta miatt társadalmi problémák léptek fel és ezek kezelésével az állam nem kívánt foglalkozni. A megavállalatok által jól teljesítő ország kárvallottjai szólaltak meg az állami korrupcióra válaszként. Az országban a fejlődési széria ellenére nem jött létre szociális háló, és sok fiatal munkás küzd lakhatási problémákkal és túlhajszolt életvitellel. A megagyárak nemzetközi sikerei mögött sokmillió kihasznált, a végletekig dolgoztatott fiatal élete áll.

 

Az elnöki ügy pikantériáját mégsem a hatásos és rekord résztvevőszámú demonstrációk jelentik, hanem az elnökasszony különös kapcsolata egy, a hetvenes években alapított szektával, és annak vezetőivel. Az elnökasszony apja, Pák Csong-hi katonai diktátor életébe feleségének meggyilkolása után lépett elő egy titokzatos férfi, akit koreai Raszputyinként is emlegetnek.  Csve Tae-min egy érdekes történettel robbant be a vezető családjának mindennapjaiba. Csve állítása szerint megjelent neki a vezető elhunyt feleségének szelleme, és fontos tanácsokkal látta el őt. Ennek hatására alapította meg az Örök Élet Egyházat, melynek kezdetektől tagja lett a későbbi Pák elnökasszony.

 

A férfi egyes beszámolók szerint lelkileg es testileg is befolyása alatt tartotta Pák lányát, és halott édesanyja titkos üzeneteivel legitimizálta tekintélyét. 1994-es halaláig mentorálta őt, majd az egyház új vezetőjenek saját lányát tette meg, aki folytatta manipuláló tevékenységét a politikus Pák életében. Az egyház buddhista, keresztény és a koreai ősvallás, a sámánizmus jegyeit is hordozó szekta, melynek egyik fő tanítása, hogy az alapitó maga a messiási, azaz Maytreya Buddha. Az alapító Csve Tae-min egyébként korábban buddhista szerzetes volt, majd katolikus hitre térése után kezdte el különös spirituális kalandozásait, és hozta létre keverék pszeudó-keresztény vallását, melynek messiásaként önmagát jelölte ki. A vezető hat alkalommal változtatta meg nevét élete során, és hat alkalommal nősült meg.

Fotó: BBC

Az új egyházvezető, az alapító lánya, Csve asszony befolyása odáig fokozódott, hogy a megválasztott elnökasszony több alkalommal kényszeritette a Samsung es más gyáróriások vezetőit, hogy az egyház alapítványaiba dollár tízmilliókat fektessenek jótékony célokra. Csve szektavezért 2016-ban tartóztatták le, és egy táblagépet találtak lakásán, amin koreai állami információk tömege volt elmentve. Ítéletében állami titkokkal való visszaélés, csalás, és az államvezetésre gyakorolt kényszerítés szerepel.

 

A híresztelések szerint a hatvanas éveiben járó egyedülálló elnöknő az alapitó szektavezetővel ápolt korábban bensőséges viszonyt, és a vezető lányával való barátságára ment rá az elnöksége. Másik pletyka szerint a néhány éve kompbalesetet szenvedett diákok a szekta áldozatai lettek, mivel a komp vezetője is tagja volt az egyháznak és sokan vallási áldozatként értelmezték a balesetet. Pák diktátor lánya szentimentális nyilatkozataival bűnbánva várja ítéletét, mely egyben egy új Korea kezdetét is jelentheti.

 

Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr4912326239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása