közélet, hit-vallás, politika

JelenValó

JelenValó

Aktív a Migri: menekültek százait keresztelték meg a finn egyházak

Védettséget jelent a keresztlevél?

2017. január 18. - Tari Zoltán

A skandináv térség országai évtizedek óta befogadóbbak a menekültekkel szemben, közülük is Svédország nyitotta meg tudatosan kapuit a bevándorlók előtt. A svédek hideg mérnöki számítások eredményeként tervezték meg szociális rendszerük és munkaerő utánpótlásuk rendszerét, mely mostanra a rohamosan elöregedő tízmilliós országban pozitív mérleg felé tolta el mutatót az elmúlt évek menekült rohamának hatására. Ugyan a 2015-ös áradat kihívásokat állít az ország elé, mégis egy hosszabb folyamat áll mögöttük az integrációs gyakorlatot tekintve. Az újonnan érkezők közül számos áttérő akad, akiknek a svéd egyházak nagy része segítséget nyújt és bizonyos engedmények által beépíti őket.

 keresztel_01.jpg

                                                                                                                    (kép: seurakuntalainen.fi)

Finnország ugyancsak befogadó ország az északeurópai államok között, és több évtizede segít több tucatnyi ország menekültjein, mégis sokként érte az országot két éve az északi svéd határ felől érkező harmincezres néptömeg. Az érkezettek szállásolása komoly kihívások elé állította a bevándorlási hatóságokat, és számtalan iskolát és régi hotelt alakítottak át országszerte átmeneti befogadó központokká. A menekültek regisztrálása, interjúvolása és az engedélyek elbírálása még jelen pillanatban is folyamatban van. A helyzetet nehezíti, hogy a tartózkodási engedélyben nem részesülők kiutasításának végrehajtásáig a szállásolást biztosítaniuk kell az állandó hideg időjárás miatt.

A menedékkérők egy jelentős része került kapcsolatba az elmúlt két évben keresztény egyházakkal, közösségekkel, mely jórészt egyenesen adódik kiszolgáltatott helyzetükből. Sok helyen az egyetlen segítséget és kulturális program lehetőséget jelentik az ország minden pontján megtalálható keresztény gyülekezetek. Óvatos becslések szerint az elmúlt időszakban különböző felekezetekben megkereszteltek száma elérheti a 800-1000 főt. A megkereszteltek pontos feltérképezése azért lehetetlen, mivel sok kisebb csoport komolyabb felkészítés nélkül, titokban részesíti az egykori muszlim fiatalokat felnőtt keresztségben. A titkolózás sem véletlen, gyakran a keresztségfelvevő konkrét kérésére történik. Amennyiben kiderül vallási áttérése, otthon levő családja megfenyegetheti, illetve a család bajba is kerülhet.

A legnagyobb egyházak hivatalosan többszáz kereszteltet tartanak számon, akiket többségében komolyabb oktatásban, felkészítésben részesítettek és számukra keresztlevelet állítottak ki. Az egyházak közül az állami státuszú Evangéliumi Lutheránus Egyház (magyarul Evangélikus Egyház, mely nem összekeverendő az evangelikál vagy evangéliumi irányzatokkal) komoly felkészítést tart a leendő áttérőknek, ám a keresztség előtti teszt kevésbé szigorú, és inkább az illető hitét és motivációját kívánják feltárni. A több, mint hatvanezres létszámú pünkösdi mozgalom gyülekezettől függően tart rövidebb vagy hosszabb felkészülést a betérőknek, és a keresztség előtti teszt is eltérő lehet. A szabadkeresztények komoly teszt alá vetik viszont jelentkezőket: nekik ismerniük kell a keresztény ünnepeket és hagyományokat és erről számot is kell adniuk a lelkészek felé.

A finn Bevándorlási Hivatal (Migri) többször aggályait fejezte ki az áttérésekkel kapcsolatban, és meglepődtek a többszázas áttérések hírére. Ez azért is kényes téma a finn állami szerveknél, mivel muszlim hátterű személyekről van szó, akik ráadásul egy bevándorlási és letelepedési folyamat valamely pontján állnak, vagy még el sem kezdődött a regisztrációjuk. A bevándorlók interjúinál ezentúl fokozatosan odafigyelnek a hitbeli kérdésekre is, mivel a hivatal gyanúja alapján sokak áttérése mögött a biztosabb letelepedési lehetőség motivációja áll. Ennek megvitatására hívta össze a Migri az Ökumenikus Tanács és számos Egyház vezetőjét. A tanácskozáson az egyházak biztosították a hivatalt a betérések komolyságáról, illetve ők is aggályukat fejezték ki kisebb csoportok titkos szertartásai miatt.

Az ügy nehézségét adja az is, hogy az országból kiutasítani kívánt személyek, akik új keresztlevéllel rendelkeznek, talán azonnali üldöztetéssel vagy halállal néznek szemben hazájukban. A bevándorlási eljárás során az interjúkat tolmácsok által végzik, akik nagy valószínűséggel muszlim vallásúak, így az is kérdéses, hogy a betérők felvállalják-e új hitüket a tolmács előtt, illetve hogyan nyilatkoznak régi vallásukról. Az egyházak új tagjai számára a legtöbb közösség szociális segítséget, lakhatási segítséget és idegennyelvű Istentiszteleteket, programokat biztosít. A kérdés tehát az, hogy közülük mennyiükön segít keresztlevelük

 Tari Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenvalo.blog.hu/api/trackback/id/tr9512135947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.01.20. 12:15:13

"A svédek hideg mérnöki számítások eredményeként tervezték meg szociális rendszerük és munkaerő utánpótlásuk rendszerét, mely mostanra a rohamosan elöregedő tízmilliós országban pozitív mérleg felé tolta el mutatót az elmúlt évek menekült rohamának hatására."

Ennyi volt Svédország.

na4 2017.01.20. 12:29:53

A svédek is és a finnek is megásták a saját sírjukat. Bravo.

2017.01.20. 12:34:40

1. Az egyik közel-keleti monoteista, ábrahámita szekta segíti a másikat Európa elfoglalásában. A keresztények a mohamedánistákat.
2. A mohamedánizmusban megengedett, sőt elvárt a hitetlenek megtévesztése, ez a taqqiya. Ennek érdekében bármilyen negatív következmény alól mentesül a mohamedánista, hazudni, csalni, lopni is lehet, de még a mohamedánista hitet is elhagyhatja látszólag, ha ezzel az ummah-t (mohamedánisták közössége) védelmezi, segíti a dzsihádot vagy mohanedánisták életét védi. A spanyolországi mohamedánok is a reconquista idején át lettek térítve keresztény hitre, de ők ezt taqqiya-nak (hitetlenek megtévesztésének) fogták fel és valójában nem tekintette őket lefejezendő hitehagyónak a többi mohamedánista se.
3. Nyilvánvalóan azért színlelik a mohamedánisták a keresztény hitre térést, mert így azt mondhatják, hogy ha kiutasítják őket a származási országukba, akkor ott megölnék őket hitehagyóként. Öreg trükk ez.

Conclusion: a kereszténység segíti az iszlamizációt.

Khonsu 2017.01.20. 12:55:27

@karandash:

Elvileg csak akkor hazudhatnak a hitükről, ha az életük veszélyben van miatta. Ettől függetlenül valószínűleg nem minden áttérés őszinte.

E.Katolnai 2017.01.20. 12:58:25

Kb. heti 250 dolináért (finn szoci-segély) engem is megkeresztelhet bárki, sőt még a lelkemet is eladom ...

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2017.01.20. 13:37:49

"A svédek hideg mérnöki számítások eredményeként tervezték meg szociális rendszerük és munkaerő utánpótlásuk rendszerét."

Hát hidegnek biztos hideg. Mint a nyugdíjas, aki eltartási szerződést köt, és cserébe mindene megy az eltartónak.

El lehet játszani, hogy ez mennyire racionális meg bölcs döntés mert az is. Csak ez a racionalitás a mérhetetlen és önpusztító lustaságot, önzést és individualizmust szolgálja ki, semmi mást. Azt, hogy az embereket nem érdekli sem a családjuk, sem a népük, sem a nemzetük, csak le akarnak élni egy önző, énközpontú életet, ahol minden róluk szól, utánuk pedig a vízözön.

Annak mindegy, hogy bevándorlók, vagy a bennszülöttek adják a következő nemzedékeket, akinek mindegy, hogy a szomszédjai a saját népe vagy sem, és ez annak mindegy, aki nem szereti a saját népét jobban, mint az idegeneket, nem érez velük nagyobb összetartást.

Én pedig nem szeretnék olyan néphez tartozni, akik így éreznek, amiért egy olyan focicsapatban sem játszik bárki szívesen, ahol a játékosoknak teljesen mindegy, hogy melyik csapat győz.

vNHM 2017.01.20. 13:42:40

"Az ügy nehézségét adja az is, hogy az országból kiutasítani kívánt személyek, akik új keresztlevéllel rendelkeznek, talán azonnali üldöztetéssel vagy halállal néznek szemben hazájukban." Ez itt a lenyeg, kerem! Ezert keresztelkednek meg, hoyg ne lehessen oket hazazsuppolni, kozben ugyanugy muszlimok ahogy elotte voltak. Kutyabol nem lesz szalonna!

felső határ nincs 2017.01.20. 14:04:07

Hogy ez a németeknek nem jutott eszébe!

Szentelt víz + fokhagyma migráncs ellen is jaó!

felső határ nincs 2017.01.20. 14:13:35

@karandash: Kamu. A zsidó média segíti az iszlamizációt, európában nagyon kevés keresztény van.

felső határ nincs 2017.01.20. 14:18:01

'Az ügy nehézségét adja az is, hogy az országból kiutasítani kívánt személyek, akik új keresztlevéllel rendelkeznek, talán azonnali üldöztetéssel vagy halállal néznek szemben hazájukban. '

Beleégetik a keresztet a bőrükbe? A papírjaikat meg az ISIS igazolványt persze nem volt gond eldobálni, mielőtt az EUba érkeztek.

erőtlen emberi erőforrás 2017.01.20. 14:57:04

"ok kisebb csoport komolyabb felkészítés nélkül, titokban részesíti az egykori muszlim fiatalokat felnőtt keresztségben"

Ez így teljesen komolytalan. Noname "egyházak" ismeretlen számú muszlimot megspriccelnek vízzel, különböző "engedmények" fejében

Ilyen alapon 3-4 vallása is lehet valakinek egyszerre az "engedmények" fejében

David Bowman 2017.01.20. 15:59:30

Ez így nem sokat ér. Csak a nyilvános kereszténység térítheti el őket a mohamedánizmustól. Pont az kell, hogy nyilvánosan megtagadják Mohamedet. akkor már nem tudnak őszinte terroristák lenni.

2017.01.20. 23:47:14

@David Bowman: a nyilvános kereszténység se. A mohamedánizmus megengedi a színlelést, megtévesztést, tehát feltételezhető, hogy ezek a migrik csak a menekültstátuszért térnek át keresztény hitre.
Amúgy nem értem miért kellene egy szekuláris államnak csak azért menekültstátuszt adni valakinek, mert keresztény.

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2017.01.21. 12:13:05

@karandash: a szekuláris állam mindenhol mást jelent. Finnországban például a lutheránus egyháznak államegyházi státusza van. Hasonló működik Görögorságban például. A szétválasztás nem ugyanolyan mint más országokban. Az USA is érdekes ebből a szempontból, lásd Mr. Trump avatóünnepségét, amiben több vallási elem volt, mint máshol egy Istentiszteleten.

Tari Zoltán · https://sites.google.com/site/bridgemaking/ 2017.01.21. 12:53:09

@erőtlen emberi erőforrás: ajánlok a figyelmedbe amerikai vallástudományi tanulmányokat a mozaik vallásosságról. Nem újkeletű a dolog...

erőtlen emberi erőforrás 2017.01.21. 14:05:17

@dzsoli06:
Mindegyik vallás kaleidoszkópszerűen összerakott elemekből áll, tehát önmagában is mozaik. De nem hinném, hogy ez a történet a vallásról meg a hitről szól

Egyszerűen csak rájött valamelyik migrincspátyolgató, hogy ezzel a trükkel meg lehet úszni a kitoloncolást. Akkor meg mért ne próbálják ki, a szintén migrincspátyolgató evangélikus egyház vagy valamelyik más gagyi egyház cinkos kacsintása mellett?
süti beállítások módosítása